[Home][Univerzita][Vrcholy][Protomy][Cesty][Oldskauti][Kontakty-Odkazy]
[2006/2007_Úkoly][2005/2006_Úkoly][2004/2005 Úkoly][2003/2004 Úkoly][2002/2003 Úkoly][2001/2002 Úkoly][Úkoly-abecedně]
2005 Červen - 40. CESTA K VRCHOLU |
|
Přečti si červnovou listárnu |
Text k vytištění (.pdf 72kB) |
Přehled:
RČ | Aktivita |
S |
Max.Zisk:S |
V0506-1-J-(D) |
KRITICKÁ CESTA |
|
80 |
V0506-2-J-(2,3,4) |
TÁBOROVÝ RESTAURANT |
|
S |
V0506-3-D-(2,3,4) |
SAUNA |
|
50 S |
V0506-4-D-(2,4) |
ŘEZBÁŘSTVÍ A TOTEM |
|
? S |
V0506-5-D-(1,3) |
NOHEJBAL |
|
100S |
V0506-6-J-(2,4) |
PRÁZDNINOVÁ KNÍŽKA |
|
? S |
Zadání úkolů
RČ | Aktivita |
S |
Max.Zisk:S |
V0506-1-J-(D) |
KRITICKÁ CESTA |
|
80? |
|
|
| |
Kritická cesta je metoda jak racionalizovat a zajistit splnění relativně složitého úkolu. Zásady aplikované pro start raketoplánu jsou v podstatě podobné jako zajištění bezchybného fungování tábora, táborové služby nebo expedice. Metoda kritické cesty je součástí tzv. systémového myšlení, při kterém nejprve vytvoříme představu konečného cíle z níž odvodíme co, jak a kdy musíme všechno udělat, aby cíl byl splněn.Metodu kritické cesty si nejlépe přiblížíme na táborové službě. V jejím případě je cílem bezchybný chod tábora např.: 1) dodržování všech časů daných táborovým řádem 2) zajištění ostrahy tábora ve dne i v noci 3) zajištění pořádku v táboře 4) zajištění hygieny v táboře 5) uvaření, příprava jídel podle jídelníčku a výdej ve stanovených časech 6) aktuální úkoly zadané službě vedením tábora 7) zajištění topiva pro vaření 8) nákup a dovoz potravin, zajišťování pitné vody, celodenní dostatek čaje Vedoucí služby – rádce družiny se stává v podstatě manažerem (získává tím velice cenný tréning pro život), který musí svou družinu a její práci zorganizovat tak, aby bylo zajištěno co nejlepší fungování tábora. Východiskem jeho řídící práce je seznam všech činností a úkolů, které ten den jeho družina musí zajistit. Pak následuje sestavení časové posloupnosti jednotlivých činností zajišťující, že potřebná služba bude dodána v potřebném – stanoveném čase. A jak říkají manažeři v automobilkách: „just in time„ ( „právě včas„) což je termín pro přesné dodávání součástek z jejich výroby přímo na montážní linku automobilky. Jestli někoho pohoršuje zavádění manažerských metod na skautský tábor, tak uvedu, že metodu „just in time“ vynalezla dávno před lidmi příroda, když každá buňka živého organismu přesně ví, kdy co má udělat, aby systém jehož je součástí, fungoval což je třeba případ buněk v našem těle. Dodávku služby v požadovaném čase je ovšem třeba pečlivě promyslet, protože plnění různých služeb je různě časově a pracovně náročné.: např. namazání chlebů při snídani je podstatně rychlejší, než uvaření kotle čaje, které předpokládá zatopení pod kotlem a uvedení vody do varu a tedy nejspíš někoho, kdo vstane a zatopí dřív, než přijde někdo, kdo namaže chleby. Tohle všechno musí vedoucí služby vědět, právě tak, jako znát, kdy se musí začít vařit polévka, brambory nebo maso, aby se mohl oběd začít vydávat ve 12.00 Když to neví, protože tuhle funkci třeba dělá poprvé, tak jediné řešení je, všechno dělat s dostatečnou časovou reservou, aby vydávání bylo „ just in time“. Časová rezerva při vaření je vždycky dobrá, protože na táboře rychlost vaření není konstantní, jako doma v kuchyni na elektrickém sporáku, ale závisí na správném topení které souvisí s dostatkem naštípaného dřeva, což nemusí být vždycky, třeba s nováčky, splněno. Hledání časů, kdy je nutno začít s tím, či oním, abych splnil požadavek „just in time“ je právě hledání oné kritické cesty. Takže jestliže vedoucí služby je „na úrovni“ tak ví, kdy se musí začít vařit čaj, kdy se musí nejpozději začít mazat chleby, kdy připravovat svačinu, kdy začít vařit polévku, maso, kdy a kdo udělá pořádek v táboře, v jídelně, kdo a kdy začne vařit teplou vodu na nádobí, kdy a kdo doplní desinfekci na latrině, kdo bude mít denní ostrahu tábora, jak rozvrhnout noční hlídky, aby se všichni spravedlivě vystřídali v nepopulárních nočních hodinách atd., atd. Těch úkolů, které má vedoucí služby je tolik, že už nemůže mít žádný další konkrétní úkol (situace, kdy vedoucí služby maká až se z něj kouří a družina „blbne“ prozrazuje neschopného „manažera“), protože řízení družiny tak, aby každý přesně věděl co má dělat a dělal to, požadavek myslet dopředu, reagovat na neočekávané situace a správně a spravedlivě rozdělovat práci, ale také se starat o dobrou náladu party , která zajišťuje že úkoly služby se plní hravě a s radostí, jsou úkoly, které jej plně zaměstnají Perfektní “zmáknutí“ funkce vedoucího služby na skautském táboře je současně i perfektní přípravou do reálného světa i vlastního života, protože zásady jsou v obou případech stejné. A každý skaut by měl být šťasten, že dostal příležitost si to na sobě odzkoušet. Až se dostaneš do role vedoucího služby na táboře aplikuj metodu kritické cesty při její organizaci i v jejím průběhu a můžeš si připsat 80S. Můžeš tento úkol spojit s úkolem V0306 – 4 a zjistit jak se aplikace metody kritické cesty podepsala na výsledku táborového desetiboje . |
RČ | Aktivita |
S |
Max.Zisk:S |
V0506-2-J-(2,3,4) |
TÁBOROVÝ RESTAURANT |
|
S |
|
|
| |
Onehdy jsem se v kvalitním restaurantu setkal s číšníkem, z něhož se vyklubal bývalý člen našeho oddílu, který s nadšením zavzpomínal na společné prožité tábory. Teprve doma mě napadlo: což takhle zorganizovat na táboře mezi družinami soutěž s příchutí recese, ve které by každá družina v rámci své služby ( 1x za tábor) otevřela v táborové jídelně vlastní restaurant , kde místo vydávání stravy do ešusu, by zbytek tábora obsloužila, jako ve skutečné restauraci. Že by zkušenosti,které se mohou v životě hodit? Nabízí se spousta možností a nápadů, které by mohly služby v kuchyni jakož i celý táborový život oživit nejen recesí a humorem: recesní název restaurantu, reklamy, menu, názvy jídel, servírování na víčku od ešusu, nebo koupených papírových táccích s plastovými příbory, výzdoba jídelny: kytky, svíčky a prostírání na stole, nápoje podávané v kelímcích od jogurtu, jediné jídlo a množství jeho speciálních názvů,( každý si objednal něco jiného, ale všichni dostávají totéž, aniž by okem mrkli), studené předkrmy,různě nazvané dezerty (puding), speciality šéfa kuchyně, jednohubky, moučníky, ovocné poháry(nasbírané borůvky, maliny), způsoby placení, oblečení a mluva obsluhujícího personálu atd. Může z toho všeho být fantastická show k popukání. Akce by mohla mít charakter málo strukturované hry, kde tvým úkolem by byla iniciace takového podniku (50 S) a vyhodnocení by spočívalo v počtu realizovaných nápadů kolektivem družiny, kde za každý nápad vzniklý kolektivně by si každý člen připsal 2 S. |
RČ | Aktivita |
S |
Max.Zisk:S |
V0506-3-D-(2,3,4) |
SAUNA |
|
50 S |
|
|
| |
V táborovém inspiromatu v roce 2002 jsme již o sauně psali – přečti si o ní příslušnou pasáž jako inspiraci. Tvým úkolem je iniciace této stavby buď jako stavby celého oddílu nebo jako stavby tvé družiny. Podaří-li se ti iniciace, která vyvolá následnou realizaci, můžeš si připsat 50 S |
RČ | Aktivita |
S |
Max.Zisk:S |
V0506-4-D-(2,4) |
ŘEZBÁŘSTVÍ A TOTEM |
|
? S |
|
|
| |
Dřevo je nádherný materiál, který člověka provází od počátku jeho existence. Po modelování z hlíny a malbách na stěnách jeskyň je vyřezávání do dřeva snad třetím nejstarším uměním primitivního člověka Dřevo má nekonečnou tvářnost. mnohostrannou krásu a jeho teplé barevné tóny nemají obdoby.Žilkování a barva jsou důležité pro vybírání dřeva .Ze dřev listnatých stromů se nejlépe hodí lípa, olše, ořech, hruška, horský javor,zimostráz, dub, palisandr mahagon, gabon, jilm, méně třešeň z jehličnatých je to modřín a borovice, z cizích platan a teak. Pro nenáročné skautské rukodělky např.reliefní plastiky se velmi dobře hodí i měkká borovicová kůra. Nejednodušším vstupem do světa řezbařiny na táboře jsou výrobky právě z borovicové kůry, osobní nebo skautský totém a v pokročilé fázi pak figurální plastiky. V knihovně, nebo na trhu nalezneš příručky, které ti tento obor přiblíží. Řezbářství je také součástí odborky: Práce ze dřeva ( další svemy) Hodnocení:
|
RČ | Aktivita |
S |
Max.Zisk:S |
V0506-5-D-(1,3) |
NOHEJBAL |
|
100S |
|
|
| |
Trojčlenná nebo dvoučlenná družstva ale i jednotlivci se snaží dostat míč přes síť do soupeřova pole dovoleným způsobem bez použití paží tak, aby ho soupeř nebyl schopen vrátit. První české formy nohejbalu se datují do roku 1922. Mezinárodní federace IFTA vznikla v roce 1987. Nohejbal může být na skautském táboře velice zajímavým , v podstatě nenáročným sportem, využívajícím současně volejbalového hřiště a nabízející uspořádání nohejbalového turnaje jednotlivců ( upravená velikost hřiště), dvojic, trojic, družin (střídání hráčů a koučování). Tvůj úkol:
|
RČ | Aktivita |
S |
Max.Zisk:S |
V0506-6-J-(2,4) |
PRÁZDNINOVÁ KNÍŽKA |
|
? S |
|
|
| |
Je určen pro vlčata a světlušky a je zjednodušenou verzí Díla v Projektu Príma Prázdnin.
|
Z červnové
listárny
časopisu SKAUT - JUNÁK
|