[Home][Mapa][Univerzita][Vrcholy][Protomy][Cesty][Oldskauti][Hledani][Kontakty-Odkazy]


2003 Říjen - 22. CESTA K VRCHOLU

Přečti si říjnovou listárnu

Text k vytištění (.pdf 87kB)

Přehled:

Aktivita

S 

 MZ:S

V0310-1-J-(4)

SURVIVAL COOKING SET (SCS)

 

200

 

Zkompletování soupravy

40S

 

 

Odzkoušení soupravy doma

10S

 

 

Odzkoušení soupravy venku

20S

 

 

Aplikace  soupravy na ešusmenu (V0211 - 6)

100S

 

VV0310-2-J-(2,4)

VAŘENÍ A PEČENÍ V ALOBALU

 

60S

 

Uvaření čaje doma

10S

 

 

Uvaření čaje venku

20S

 

 

Upečení jídla v alobalu doma

10S

 

 

Upečení jídla v alobalu venku

20S

 

VV0310-3-D (1,2,3,4)

FOGLAROVY BOBŘÍKY

 

600S

 

Za každého bobříka

40S

 

 

Prémie za všech 13 bobříků

80S

 

V0310-4-D-(2 , 4)

PUBLIKOVÁNÍ pro začínající, ale hlavně pokročilé

 

?

V0310-5-J-(4)

EXPEDIČNÍ KONTO

 

50S

V0310-6-D-(2)

ČETBA V CIZÍM JAZYCE

 

?

Zadání úkolů

Aktivita

S 

 MZ:S

V0310-1-J-(4)

SURVIVAL COOKING SET (SCS)

 

200

 

Zkompletování soupravy

40S

 

 

Odzkoušení soupravy doma

10S

 

 

Odzkoušení soupravy venku

20S

 

 

Aplikace  soupravy na ešusmenu (V0211 - 6)

100S

 

Superlehká vařící souprava pro přežití  je výsledek výzkumu v naší universitní laboratoři

Umožňuje  vaření a pečení na suchém i  kapalném lihu ale i pomocí dřeva, když je k disposici. Zatímco Superešus (V0211-5) váží 850 g, naše SCS váží se srovnatelným vybavením pouze 250 g. Sleduje trend, uplatňovaný v Himalajích, který je zajímavý i pro nás: co nejlehčí výzbroj. Podstatnou výhodou je, že si SCS  každý může za malý peníz zhotovit. A to je, spolu s odzkoušením, předmětem dnešního úkolu:

1.    výroba vařiče: z měkého plechu vystřihni obdélník 255 x 55 mm a na jedné delší straně vystříhej po 2 cm zuby. Stočením plechu  do půlkruhu (zuby dole), vznikne podstavec na který lze umístit nádobu na vaření. Pod nádobou lze zepředu  topit suchým lihem, tekutým lihem v misce z alobalu, nebo přikládat malé suché klacíky. Vystřižené  zuby  umožňují přívod vzduchu. Vařič, vyrobený z půlkilové konservy váži 25 g, komerční  lihový 100 g.

2.    Nádoba na vaření:  ešus je  příliš těžký  i objemný a proto jsme úspěšně  odzkoušeli vaření v alobalové misce rozměrů 85 x 120 x 50 mm,  obsahu 500 ml a váhy 10 g. Koupí se v papírnictví za 4 Kč. Pečení na vzduchové vrstvě (přečti V0211-6):na  3 kameny v první misce se dá miska druhá  s obsahem a vše se zabalí do alobalu.

3.    Vzhledem k nižší životnosti, je v  SCS misek pět v sobě, které dále obsahují:: překližkové prkénko na krájení,  suchý líh, sirky v PE, lžíce, čaj, umělé sladidlo,sůl, a čajová svíčka pro vaření v noci,složený arch alobalu. Vejdou se sem i tři malé instantní polévky.

Za zhotovení a zkompletování soupravy máš 40 S, za odzkoušení vaření a pečení  doma  po  10 S, venku  po 20 S. Venkovní aplikace ešusmenu  (V0211 - 6) na tuto soupravu: 100 S, tedy celkem 200 S.   Napište svoje zkušenosti!!!                                                                   Kyb
Aktivita

S 

 MZ:S

VV0310-2-J-(2,4)

VAŘENÍ A PEČENÍ V ALOBALU

 

60S

 

Uvaření čaje doma

10S

 

 

Uvaření čaje venku

20S

 

 

Upečení jídla v alobalu doma

10S

 

 

Upečení jídla v alobalu venku

20S

 

V předchozím úkolu jsme se seznámili s SCS a s alobalem ve formě koupené misky. Aby však bylo jasno: SCS je nouzovka a  na měsíční pobyt  v divočině  to není to" pravé ořechové", protože dlouhodobě nenahradí pořádné nádobí: ešus, pánev, hrnec. Ale my řešíme nouzovou situaci, kdy v naší KPZ nebo v záchranném balíčku (Survival bag, který bude úkolem někdy v budoucnu), máme právě jen alobalovou folií, která je úžasně skladná.

Tvým úkolem je:

1)      z alobalové folie zformovat misku tak, abys v ní uvařil alespoň 2 dcl čaje. Za odzkoušení doma máš  10 S, venku 20 S ( celkem 30 S)

2)      do alobalové folie zabal polotovar tak, aby uvolněná šťáva nemohla vytéci (přemýšlej jak ji udělat). Jídlo upečeš cvičně doma v troubě nebo opatrně na vzduchové vrstvě na vařiči  za 10 S, nebo venku  v  žárovišti nebo na ohni na vzduchové vrstvě za 20 S.  (celkem 30 S)  Tipy :

-         osolené syrové brambory, cibule, kysané zelí, máslo, sůl  ( žároviště: 15  min, odzkoušet)

-         masový řízek, marinovaný (žároviště, po každé straně  8 -10 min, odzkoušet)

-         kuřecí stehno marinované ( žároviště, po každé straně 8 min, odzkoušet)

-         uzenina + nakrájená cibule, paprika, česnek, kysané zelí, slanina (žároviště 5-10 min, odzkoušet)

-         mleté maso, syrová sekaná ( žároviště 6 - 8 min, odzkoušet)

-         hotové jídlo, které se venku v alobalu pouze ohřeje( krátce)

-         ovoce jako desert ( doby různé na př.: banán 10 min,jablka: 30 min, odzkoušet)

-         tisíce dalších možností můžeš odzkoušet a objevit.

Pozor: polotovar v alobalu( např. syrové maso) má časově omezenou použitelnost , proto pokud nechceme trénovat právě zpracování syrového masa, je výhodné tepelně jej  již doma opracovat.

Když se, jako my kdysi, před výpravou dohodnete, že všichni si připraví do alobalu své jídlo, pak na výpravě, při dodržení všech bezpečnostních a zákonných pravidel a předpisů, můžete na vhodném místě  vytvořit žároviště a na něm všichni najednou upéct obsah svých balíčků. Žároviště vytvořite rozděláním ohně, na který po dostatečném rozhoření přiložíte najednou velké množství , pokud možno tvrdého dřeva silnějšího průměru, necháte jej shořet, uhlíky rozhrabete do plochy, abyste se na ni se svými balíčky vešli. Výhoda: není zapotřebí žádného  nádobí ani jeho mytí !!!

Aktivita

S 

 MZ:S

VV0310-3-D (1,2,3,4)

FOGLAROVY BOBŘÍKY

 

600S

 

Za každého bobříka

40S

 

 

Prémie za všech 13 bobříků

80S

 

Před více jak 60 léty napsal Jaroslav Foglar slavnou knihu Hoši od Bobří řeky. V té době vaši dědečkové a babičky ji četli stejně náruživě jako dnešní generace  Pána prstenů, či Harryho Poterra. Foglarovy Hoši od Bobří řeky tehdy dělali zkoušky, kterým říkali bobříky a bylo jich 13, a každý měl svou barvu. Tehdy mnoho chlapců a děvčat  začalo po jejich vzoru také plnit podmínky 13 bobříků. Jaké to byly vlastně zkoušky?

Poznámka: číslo v závorce za každým bobříkem značí kód úkolu.

  1. bobřík mrštnosti byl žlutý (1),
  2. bobřík míření byl světle zelený (2),
  3. bobřík záchrany černý(4),  
  4. bobřík - plavec byl červený(1),
  5. bobřík dobrých činů - tmavomodrý (4),
  6. bobřík odvahy - tmavohnědý(4),
  7. tmavě zelený byl bobřík  květin (2),
  8. oranžový se jmenoval bobřík Velkého mlčení (3),
  9. růžový bobřík osamělosti(3),
  10. bobřík zručnosti byl fialový (2),
  11. světlemodrý bobřík síly(1),
  12. bobřík hladu byl světlehnědý (4)
  13. konečně 13.bobřík ušlechtilosti byl bílý(4).

Nezkusíte to u vás ve smečce nebo v roji vrátit se o 60 let zpět a lovit bobříky jako vaši dědečkové a babičky? Přečtěte si Hochy od Bobří řeky společně, či jednotlivě a začněte. Váš úkol:

1.      v knihovně vyhledat podrobné podmínky jednotlivých bobříků

2.      začít je plnit s tím, že za každého bobříka je  40 S

3.      při splnění všech 13 bobříků je premie: 80 S, takže celkový zisk činí 600 S.

Aktivita

S 

 MZ:S

V0310-4-D-(2 , 4)

PUBLIKOVÁNÍ pro začínající, ale hlavně pokročilé

 

?

Jsi schopen slovem i písmem informovat veřejnost o Vaší expedici, nebo táboře? Ale to se to musíš honem naučit. Možná ani nevíš, že se to vlastně už učíš: psaním kroniky, psaním ExpeDu, přispíváním do oddílového časopisu, psaním slohových cvičení ve škole, vlastní webovou stránkou na internetu, posíláním zpráv do redakce Junáka atd.. K publikování patří ale i schopnost něco zajímavého zajímavě říct. Na tom přece stojí existence rozhlasu a televize. Suma sumárum: Něco srozumitelně a čtivě napsat nebo říct  patří k výbavě moderního člověka, natož člověka který "leze" na osmitisícovku, a objevuje nové horizonty. Aby ses zbavil trémy, musíš si být jist, že to co říkáš, nebo chceš napsat  má smysl i svou hodnotu.Co můžeš získat?

1)      tvoje první krátká, otištěná zpráva ve veřejné tiskovině (časopis např. Junák, noviny, almanachy apod.)  představuje zisk 50 S

2)      tvoje první řečnické vystoupení ( nejméně 1 min) na neskautské veřejnosti 50 S

3)      tvoje vlastní webová stránka na internetu: 100 S

4)      První souvislý ucelený článek ve veřejném tisku  200 S

5)      První souvislá přednáška  v rozsahu nejméně 10 min na  neskautské veřejnosti: 200 S

6)       Autorská účast na první  rodinné nebo skautské knížce (viz soutěž a úkol V0306-1) až 520 S

7)      Autorská účast na první veřejně publikované knize podle kvality a rozsahu: 8000 S ( při spoluautorství příslušný podíl).

Asi se divíš:

a) copak může čtrnáctiletý chlapec, nebo děvče napsat knihu ? Je to vzácné, ale může, nehledě na to, že plnění našich úkolů není omezeneno věkově.

b) za  vydanou knížku je celá osmitisícovka?  Ano a možná, že si zaslouží i víc.

Když někdo napíše těch knížek víc, vždycky  nejcennější je ta první, protože s ní vstupuje do neznámého světa, ve kterém se zatím neumí pohybovat, musí překonat  řadu nejistot obavy z odmítnutí a pod. Takže u dalších knížek,  kde má již větší  sebedůvěru by měl zisk S výrazně klesat. Tak u všech 7 úkolů bude další publikační akce mít zisk snížený vždy o 10%: 1): 45 S,   2): 45 S,   3): 90S,  4): 180 S,  5): 180 S,  6): 468 S  7): 7200 S
Aktivita

S 

 MZ:S

V0310-5-J-(4)

EXPEDIČNÍ KONTO

 

50S

Každá expedice stojí peníze. Proto je třeba se včas připravit

Tvůj úkol: Zřídit si speciální vkladní knížku na kterou začneš ukládat peníze, které jsi dostal k narozeninám, svátku nebo které jsi si vydělal a které ti poslouží k nákupu expedičního vybavení, nebo na realisaci expedice. Získáš 50 S.

Aktivita

S 

 MZ:S

V0310-6-D-(2)

ČETBA V CIZÍM JAZYCE

 

?

Nedávno jsem sledoval jak čtrnáctiletý hoch vášnivě četl Harry Pottera v anglickém originále a potom obsah vypravoval své mladší sestře. Schopnost číst texty v angličtině, nebo v jakémkoliv cizím jazyce je věc  po všech stránkách velice užitečná a  lze ji využít při hledání informací na internetu, na expedici v cizině a  v celé řadě případů v praktickém životě.  Jestliže za 100 stránek přečtené knihy v češtině je 20 S, pak v cizím jazyce to bude 50 S

 

 

 

Z říjnové listárny časopisu SKAUT -JUNÁK
L0310 - ŘÍJNOVÁ  LISTÁRNA  22

Informace o registraci a všem předchozím je na internetu: skunipa.web.tiscali.cz.

V zářijových úkolech se objevila řada dalších  možností  jak získávat svemy poznáváním dalších  zajímavostí naší krásné země: hrady zříceniny, rozhledny, podzemní prostory a skanzeny. V této souvislosti je třeba se zmínit o ExpeDu, do kterého se mají všechny získané poznatky, zážitky, fotografie atd. zapisovat, nalepovat. Na dotaz, zda je možno to všechno psát nebo lepit  do již provozovaného deníku, třeba formátu A 5, odpověď zní: je to možné a při počítání svemů jedna stránka A4 = 2 stránky  A5. Vzhledem k lepení fotografií, pohlednic, mapek a plánů je výhodnější formát A 4 na volných listech  polepených po jedné straně (pro výstavu), které lze při kopírování zmenšit na formát A5 (pro vytvoření knížky).  "Nejkrásnější sbírka" se může stát  chloubou  svého autora a třeba i budoucí knihou.

Na našich osmitisícovkách  začíná být živo. Ještě o prázdninách se zaregistrovalo na Everest  ženské družstvo ze Šenova: Stáňa je na  1330 S, Myška na  2553 S, Amazonka  3913 S, Kulihrášek 5808 S a Kotě 6239 S. Bára Pátková s kamarádkou ze střediska Orlice si přečetly posledního Junáka a zdolávání osmitisícovek jim přišlo jako bezva nápad a těší se na výstup.

Dobyvatelka Everestu Bára nám napsala: " I když další horu už nepolezu, zůstanu i nadále fanynkou tohoto projektu a budu podporovat všechny holky z našeho oddílu. Napadlo mě udělat o vrcholech nástěnku do klubovny: určitě by to  nadchlo".

Všem lezcům doporučuji stahnout si z internetu tabulku pro zapisování svemů s ohledem na všestrannost (podle kódů) a ihned po vykonání úkolu získané svemy zapisovat. Pro získání legitimace Klubu 8000 je totiž třeba dokumentovat výstup právě těmito tabulkami.

Blíži se zima. Prozradím, že ti připravení budou moci získat slušné svemy za zimní táboření. Ale to není jen tak, vyběhnout z vytopeného paneláku do zimní přírody pod stan. Na to se musí člověk připravit. Proto: mýt i sprchovat se  studenou vodou, chodit na výpravy za každého počasí, nepřehánět strojením tepelný komfort. Prostě zvyšovat  odolnost do divočiny.

Pro ty, kteří stoupají k vrcholu a putují po naší republice, dnes existuje nepřeberné množství různých průvodců. Pro naše úkoly jsou jako stvořené následující:

  • Rozhledny a rozhledová místa v Čechách, na Moravě a ve Slezku, Olympia 2001
  • Městské památkové reservace, Olympia 2000, 
  • Zříceniny hradů výšinných, skalnícha vodních, Olympia 2001,
  • Podzemí v Čechách,na Moravě a ve Slezku, Olympia 2002.
    Jejich cena se pohybuje od 149 -199 Kč.
  • Tisícovky - průvodce  po tisícimetrových vrcholech České republiky (viz úkol V03204- 2) stojí 385 Kč, ale nyní na podzim 2003 má vyjít za 145 Kč mapa těchto vrcholů.
  • Konečně je tu ještě  parádní tisícistránková turistická encyklopedie: Turistický lexikon A - Y Čechy, Morava, Slezko, která ovšem stojí 690 Kč.
    • Tyto knížky lze koupit do oddílové knihovny, nebo si je vypůjčit v knihovně a tam  třeba  potřebné pasáže oxerovat.

  • Dárkovými motivačními knížkami s krásnými fotografiemi mohou být : G.Hattingh:Nejúžasnější výstupy světa, Svojtka 2002, 549 Kč, nebo
  • S.Razetti: Nejznámější trekingové trasy na světě, Svojtka 2003 za 499 Kč, obsahující 29 vysokohorských tras.

Závěrem o podmínkách Cesty k vrcholu: stále zdůrazňujeme, že začít lze kdykoliv, plněním jakéhokoliv úkolu z  dosavadní dvouleté i aktuální nabídky  tak, aby byl splněn požadavek všestrannosti. O tom všem se lze dočíst na internetové adrese: skunipa.web.tiscali.cz ve složce :Co a jak , případně mailovat na:jiri.klaban@quick.cz                                                                                                                                                                       Kyb